Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

ODLIČAN PLASMAN STUDENATA PRAVNOG FAKULTET ZA PRIVREDU I PRAVOSUĐE U NOVOM SADU NA NACIONALNOM TAKMIČENJU IZ MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA

13. Moot Court takmičenje iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava (MHP) održalo se u prostorijama Crvenog krsta Srbije u periodu od 29. septembra do 2. oktobra 2014. godine

u organizaciji Crvenog krsta Srbije uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država  u Beogradu i u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, Regionalnom delegacijom u Beogradu. Takmičenje je okupilo studente sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, studente Vojne akademije,  Fakulteta za poslovne studije i pravo Univerziteta Union-Nikola Tesla, dok su predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu učestvovali u svojstvu posmatrača.

Takmičari su imali zadatak da okvalifikuju imaginarne oružane sukobe, kao i da kroz uloge vojnih oficira, pravnih savetnika, humanitarnih radnika i ostalih stručnjaka presuđuju o akcijama aktera i pravilima MHP koja se primenjuju u svakom pojedinačnom slučaju, oslanjajući se na sopstveno poznavanje teorije i prakse. U žestokoj konkurenciji studenti Pravnog fakulteta, Ivan Belić i Denis Tul,  ostvarili su odličan rezultat plasmanom u finale takmičenja, pri čemu se student Ivan Belić najbolje rangirao među studentima pravnih fakulteta, dok je pobedničko mesto pripalo takmičarima sa Fakulteta političkih nauka.
Tim Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu činili su studenti Ivan Belić, Denis Tul, Danijel Bojović, sa trenerom, asistentkinjom, Marijanom Mladenov i studentkinjom Marinom Mijatović koja je učestvovala u svojstvu posmatrača. Prema rečima studenata navedenog fakulteta samo takmičenje ima izuzetan značaj u procesu obrazovanja budućih pravnika. Iako ostvaren rezultat predstavlja potvrdu kvaliteta i znanja koje su studenti sa ove institucije pokazali, kao najveću prednost takmičenja studenti ističu mogućnost za unapređivanje stručnosti u sferi humanitarnog prava, kao i sjajno druženje sa kolegama sličnih interesovanja.
Pored takmičarskog dela, učesnici su imali priliku da čuju i predavanja koja su održali predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Policijsko kriminalističke akademije i Crvenog krsta Srbije.

logo