Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Svečano dodeljene nagrade za najbolji esej na Konkursu „LEX LIBERTAS“

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe 19.05.2021. godine održana je svečana dodela nagrada u okviru Konkursa “Lex librtas” za najbolji esej povodom 1.,maja, Međunarodnog praznika rada. Nagrađeni su najbolji eseji u dve kategorije. Među studentima najbolji esej napisala je Neda Ilić, studentkinja treće godine osnovnih akademskih studija, dok je u kategoriji maturanata najbolji esej napisala Kristina Dragaš iz srednje škole ,,Sveti Sava" iz Sombora.

Početkom aprila Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu raspisao je Konkurs za najbolji esej LEX LIBERTAS na temu: „Pravo na rad, kao preduslov lične slobode“. Pravo učešća imali su studenti osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i maturanti svih srednjih škola u Srbiji. Na Konkurs „Lex libertas“ pristgao je veliki broj eseja, pa je žiri koji su činili prof. dr Sanja Škorić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u oblasti radnog prava, član Društva književnika Vojvodine i Književnog kluba DIS, sa preko 40 naučnostručnih radova i 10 romana i knjiga poezije, zatim Dragan Marković, književnik, član Društva književnika Srbije, i advokat Uroš Kerac, imao veoma težak zadatak.

Svečanu dodelu nagrada otvorio je prof. dr Mirko Kulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. „Ovaj konkurs je raspisan na inicijativu naše koleginice, doc. dr Sanja Škorić, profesora radnog prava na našem fakultetu, ujedno i književnice i pesnikinje, što joj je verovatno poslužilo kao motiv da predloži ovu novinu. Mi smo je u tome podržali i ovo je prva godina njegovog održavanja, i iako je vreme limitirano, jako je dobro zamišljeno i realizovano, i mislim da treba da pređe u praksu, da svake godine organizujemo konkurs za pisanje literarnih radova, jer je u svakoj profesiji važno da ljudi znaju da se izražavaju. Bilo usmeno, bilo pismeno. Nekako je pisani tekst u prednosti nad usmenim, jer važi pravilo iz Dušanovog zakonika „Verba volant, scripta manent - Reči lete, spisi ostaju”, i ono što je zapisano ostaje kao trajna vrednost. Svi mi pokušavamo ponekad da iskažemo neko drugo ja, koje u nama čuči. Svi mi želimo da pokažemo svoj talenat bilo da je reč o sportu, ekologiji, umetnosti... i imamo puno primera gde se studenti iskazuju na nekom drugo polju. Ovde su se baš iskazali na najbolji način i nama je drago što smo im to omogućili“- istakao je prof. dr Mirko Kulić.

Prisutne je pozdravila i prof. dr Sanja Škorić, vanredni profesor i predsednik žirija: „Veliko mi je zadovoljstvo što ovaj konkurs, po prikazanom kapacitetu, zavređuje da postane praksa. Najtežim se smatra organizovati nešto po prvi put, ali s obzirom da je pristiglo oko 40 radova napisanih od strane motivisanih mladih ljudi, ovo je jedan uspeli pokušaj koji će, sigurna sam da preraste u tradiciju.“ Iako je tema: „Pravo na rad kao preduslov lične slobode“ simbolično odabrana povodom Međunarodnog praznika rada - 1. maja, zahtevala preispitivanje odnosa pravde i slobode, najviše je kaže, bila iznenađena hrabrošću studenata i srednjoškolaca kadrih da ono o čemu razmišljaju podele sa drugima na iskren način. Po njenim rečima, studenti su bili u prednosti jer imaju priliku da o tome uče, dok su maturanti pokazali izuzenu kreativnost i zrelost, što navodi na zaključak da mladi mnogo više razmišljaju o svojoj egzistenciji, ali ne naglas, i nemaju priliku da to izraze na ovaj način. „Odluka da se nagrade tri najbolja rada u obe kategorije nije bila laka, a da se nagrade dodele baš ovim radovima presudila je hrabrost i iskrenost u prezentovanju ideja koju su zastupali, a to je postizanje balansa između zakona i slobode. Do toga nije lako doći, da činite ono što želite i pri tom da imate posao, da radite.“ – istakla je prof. dr Sanja Škorić, predsednica žirija.

U kategoriji studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe prvo mesto osvojila je Neda Ilić, na drugom mestu našao se Stefan Tasić, dok je treće mesto zauzeo esej Nebojše Vukova. U kategoriji maturanata najbolji esej napisala je Kristina Dragaš iz Srednje škole ,,Sveti Sava" iz Sombora, drugo mesto je osvojio esej Milice Fajfrić iz Gimnazije ,,Sava Šumanović" iz Šida, dok je treća nagrada otišla u ruke Angeli Tot iz Ekonomsko trgovinske škole ,,Dositej Obradovič" iz Alibunara.Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, uz podršku udrženja „Idejna mreža“ i prodekana prof.dr Milana Počuče obezbedio je za najbolje vredne nagrade. U prvoj kategoriji I (studenti) nagrada je bila Laptop, II - Tablet, a III - 10% popusta na školarinu ili 150 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije. U drugoj kategoriji (maturanti) I nagrada je iznosila 50% popusta na školarinu (vrednost 750 evra), II - 40% popusta na školarinu (vrednost 600 evra), III nagrada - 30% popusta na školarinu (vrednost 450 evra), s tim da je maturantima pružena prilika da umesto popusta na školarinu dobiju novčanu nagradu.

Video

logo