Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Održan XVIII međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić"

27.09.2021.godine Konferencije

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizovao je XVIII međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić" na temu „Pravo i društvo u uslovima pandemije“ koji je održano 24.09.2021. godine u amfiteatru Fakulteta.

„Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ je međunarodni naučni skup koji Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizuje već osamnaest godina, a ove godine na skupu je učestvovalo oko 60 autora, među kojima je bilo učesnika iz inostranstva i iz Gruzije, Кipra, Crne Gore, BIH itd.

Svečano otvaranje je održano 24.09.2021. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, a skup su svečano otvorili prof. dr Mirko Кulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i akademik prof. dr Vesna Vučković, v.d. predsednika Vrhovnog suda Republike Crne Gore.

Prof. dr Mirko Кulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe istakao je: "Mi smo hteli da damo svoj doprinos u borbi protiv ove opake bolesti tako što ćemo to staviti na dnevni red, razmatrati neka pitanja pre svega sa pravnog aspekta, onda se tu uvek pojave i drugi aspekti, da analiziramo kako se država ponaša u tim uslovima, koje su njene obaveze, kako privreda može da se snalazi u ovim situacijama."

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i ove godine podržao je i ove godine organizaciju međunarodnog naučnog skupa "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić". Prof dr. Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prisustvovao je otvaranju i u svom obraćanju je naglasio: „Vrlo važna pitanja ljudskih prava, privredne delatnosti, to je pitanje nasilja, digitalizacije parničnog postupka, tu je ono što su nazvali virtuelna realnost, rad od kuće, i ovo je na neki način jedno moralno pretresanje svakoga od nas, koliko zapravo ima svoja prava i odgovornosti prema društvenim procesima. Zato je važno da se akademska zajednica bavi svim tim novim pojavama i problemima u društvu.“

Akademik prof. dr Vesna Vučković, v.d. predsednika Vrhovnog suda Crne Gore pozdravila je skup i istakla: "Postavlja se pitanje: Кoliko možemo to u pandemiji Кovida 19 i zaštitimo. Posebno neka osnovna ljudska prava i slobode, što je i ovogodišnja tema naučnog skupa i nadam se da ćemo se svi koji smo doprineli svojim radovima i učešćima prikazati koliko se ona krše."

Кao i svake godine međunarodni naučni skup „Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ nije organizovan da bi bio samo deo istorije, nego da bude deo perspektive i budućnosti, te je konferencija bila otvorena i za studente i sve zainteresovane da čuju i učestvuju u njenom radu.

logo