Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

TRIBINA POVODOM 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

05.12.2023.godine Novosti

U ponedeljak, 4. decembra 2023. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu održana je tribina povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Tribina je organizovana u saradnji sa udruženjem „Asistent“  koje je nosilac projekta „Hrabre, snažne, ravnopravne“, a koji je podržan sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu. Naime, porodica predstavlja osnov svakog društva jer omogućava pravilan razvoj pojedinca, a samim tim utiče i na razvoj društva u svakom društveno-političkom sistemu. Po pravilu, najveći deo svog života, od rođenja do smrti, čovek provede u okviru porodice. Nažalost, partnersko razumevanje i uzajamno poštovanje nisu prisutni u svakoj porodici, pa neretko dolazi do poremećenih odnosa unutar nje. S obzirom na učestalost nasilja u porodici, nastale posledice i stepen ugroženosti žrtava, posebnu pažnju zaslužuje nasilje nad ženama i decom.

Učesnici tribine bili su: prof. dr Jelena Matijašević, prodekanka za nauku i glavna urednica naučnog časopisa „Pravo – teorija i praksa“, dr Vidoje Mitrić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Tatjana Đurašković, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Novom Sadu i Jelena Ostojin, samostalni savetnik u Višem sudu u Novom Sadu.

Prof. dr Jelena Matijašević, prodekanka za nauku otvorila je tribinu iznoseći podatke iz zvaničnih istraživanja: “Što se tiče Srbije, navešću podatak da je od početka 2023. godine do danas nasilje u vidu femicida, dakle ubistva doživelo 27 žena i 2 devojčice. Femicid je najekstremniji oblik nasilja nad ženama i često se povezuje sa pitanjem nasilja u porodici. Najčešće je učinilac ovog dela zapravo intimni partner žene.”

Dr Vidoje Mitrić, sudija Apelacionog suda govorio je o istorijatu i fenomenološkim karakteristikama nasilja nad ženama, uzrocima, krivičnopravnom tretmanu i primerima iz prakse.

Tatjana Đurašković, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Novom Sadu rekla je, između ostalog, i sledeće: “Čini se nekako da je poslednjih godina eksaliralo nasilje u porodici. Nije eskaliralo! Nasilja je uvek bilo, samo je svest podignuta na jedan viši nivo donošenjem zakona. Banalno rečeno, sada je zatvor pretrpan zatvorenicima zbog nasilja u porodici, a do pre 6 ili 7 godina retko ko je zbog nasilja u porodici išao u zatvor. Međutim, iako daje rezultate ovaj zakon nije savršen”.

Jelena Ostojin, samostalni savetnik u Višem sudu u Novom Sadu govorila je o tome kako izgleda svedočenje pred sudom kada se prijavi nasilje i dobije se status posebno osetljivog svedoka.

Ulaz je bio slobodan, a aktivno učešće na tribini uzeli su studenti i brojni zainteresovani građani koji su postavljali pitanja i delili svoje utiske.

logo