Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Završna manifestacija revije kratkog đačkog filma „FILMić“ 2023

26.05.2023.godine Novosti

Na Univerzitetu Privredna akademija, 25.5.2023. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, održana je završna svečanost i dodela nagrada za najbolji kratki đački film u Smotri kratkog đačkog filma - FILMić 2023.

Glavnu nagradu, prepoznatljiv simbol Novog Sada-Sahat kula sa Petrovaradina, osvojio je tim Dream Team iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za filmić pod nazivom „San“.

Prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je tim iz OŠ „Vuk Karadžić” iz Zvečana koji je snimio filmić „Stop nasilju". Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola zauzeo je tim iz Srednje škole „Branislav Nušić“ iz Sokobanje za filimić „Tamo gde duša pripada“.

Smotra kratkog đačkog filma FILMić 2023. je realizovana za školsku 2023/24. po Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prof. dr Dragan Soleša, Rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, svečano je otvorio završnu manifestaciju i pri tome istakao značaj ovog, kao i drugih sličnih, takmičenja koja se održavaju na FIMEK- u i Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.

Okupljenima su se obratili prof. dr Radivoj Prodanović, prodekan za nastavu Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i prof. dr Sanja Škorić, prodekan za nastavu sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, koji takođe nisu krili zadovoljstvo govoreći o značaju ovakvog takmičenja.

Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koji je ujedno i realizator ovog takmičenja, posebno je istakao poruke koje šalјu nagrađeni filmići kao odgovor na ponuđene teme viđeno očima učenika. On je dodelio i nagrade, specijalne pohvale, za ideju i scenario. Nagrade za režiju i montažu dodelila je Jasmina Pastonjicki.

Predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, Prof. dr Marijana Carić dodelila je prvu nagradu mentoru i učenicima iz kategorije osnovnih, kao i iz kategorije srednjih škola.

Na kraju manifestacije, prof. dr Slobodan Popov, svečano je dodelio zahvalnice za uspešnu dugogodišnju saradnju predsednici Saveta Univerziteta Privredna akademija Prof. dr Marijani Carić, Prof. dr Draganu Soleši, rektoru Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, kao i direktorici marketinga Tamari Krstić.

Cilј smotre kratkog đačkog filma FILMić je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišlјavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom.

U ovom ciklusu učesnici su imali pet zadatih teme za koje su se slobodno opredelјivali:

  • DA SE JA PITAM (tema se odnosi na aktuelne probleme koje uočavamo i prikaz kako bi oni to rešili.)
  • VRŠNJAČKO NASILJE (tema se odnosi na borbu protiv vršnjačkog nasilja koja je sve prisutnija u našim školama.)
  • (ZLO)UPOTREBA INTERNETA (tema se odnosi na mere i opasnosti na koje treba ukazati u cilju zaštite od zloupotrebe Intrneta.)
  • MALI VELIKI LJUDI U MOJOJ OKOLINI (tema se odnosi na osobe koje su postigle neki uspeh u svom okruženju, učinile dobro delo, a o tome se malo zna.)
  • SLOBODNA TEMA

Najbolјi radovi 12 filmića (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori nagrađeni su nagradama koje su obezbedili Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet, Univerziteta Privredna akademija.

logo