Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Okrugli sto: "Evropske vrednosti i proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji"

25.05.2023.godine Novosti

Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu 22.5.2023. godine održan je Okrugli sto: "Evropske vrednosti i proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji" u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Na okruglom stolu prezentovana je monografska studija „Primena evropskih vrednosti u politikama Republike Srbije“, autora profesora dr Vladimira Medovića, profesorke dr Marijane Mladenov i profesorke dr Jelene Vape Tankosić. U monografskoj studiji su sadržani rezultati istraživanja Evropske vrednosti i proces pristupanja Evropskoj uniji, sprovedenog u periodu od 2020. do 2023. godine u okviru Žan Mone Modula: Primena evropskih vrednosti u politikama država kandidata.

Ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Tanja Miščević, koja je prisustvovala skupu, rekla je da Evropa nije nešto što je udaljeno. „To je velika promena kada je reč o usvajanju zakona. Ali je mnogo više u našem razumevanju da postoji obaveza dobrog sprovođenja tih zakona koji nama omogućavaju jedan, ne samo ekonomski napredak, kao što smo pokazali, već i napredak u vladavini prava o čemu ćemo danas razgovarati. Evropa nisu samo ideali, vrednosti, te vrednosti mi delimo i tradicionalno smo njihov deo. Ono što pokušavamo, jeste da pratimo korak u oblastima kao što je zaštita životne sredine, gde je i potencijal i trošak jako velik. Taj korak uvek se odnosi i na reformu pravosuđa, koji je stalni i trajni proces. Ne postoji kraj reforme pravosuđa, jer se stvari menjaju u momentima dok mi govorimo. Priča o evropskim vrednostima mora postati stalna kod nas“ – izjavila je prof. dr Tanja MIščević, Ministarka za evropske intergacije. Ona je dodala da bez dijaloga ne možemo doći do najboljih rešenja za sve nas u Srbiji.

Prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija rekla je da ta visokoškolska ustanova ima sve više međunarodnih projekata finansiranih od EU. „Pravila koja mi sada primenjujemo i proučavamo ovde, važe za zemlje kandidate“ – kazala je prof. dr Marijana Carić.

Prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerzitet Privredna akademija, naglasio je da Univerzitet Privredna akademija već tri puta dobio čuveni Žan Mone Modul. „U konkurenciji od preko hiljadu univerziteta iz celog sveta, koji su učestvovali u Žan Moneu, 240 je dobilo projekat. Mi smo bili rangirani, što se ovog modula tiče na 32 mestu. To govori da ovde stanuje kvalitet“ – rekao je prof. dr Dragan Soleša.

Prof. dr Milan Počuča, prorektor za nauku i dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe prilikom obraćanja istakao je da mu je izuzetna čast da pozdravi sve ispred naučnog dela akademske zajednice Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. „Siguran sam da put u Evropu sa svim izazovima koji su pred nama, dobrim delom zavisi od nas ali evidentno je da se deo rešenja bazira na saradnji u okviru nauke. Izvesno je da će upravo naučna saradnja otvoriti za sada neka zatvorena ili poluzatvorena vrata na koja kucamo. Verujem u naučnu zajednicu Republike Srbije njezin potencijal, znanje i kompetativnost u okviru Evropskog naučnog kruga.“ – naglasio je prof. dr Milan Počuča.

Prof. dr Vladimir Medović, rukovodilac projekta i vanredni profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, kazao je da je smisao programa da mladi na kraju studija dobiju potrebno znanje koje će im omogućiti da ostvare uspešne profesionalne karijere. „Cilj ovih modula jeste da približi studentima proces evropskih integracija. Šta se dešava u Evropi, koje su mogućnosti, na kraju krajeva i zapošljavanja? Kako da dođu do Evrope, šta ona može da učini za nas? Sve to podiže kvalitet sveukupnom procesu obrazovanja koji postoji na Univerzitetu Privredna akademija“ – rekao je profesor Medović.

Prof. dr Jelena Vapa Tankosić u okviru okruglog stola predstavila je rezultate istraživanja koje je sprovedeno među sudijama Apelacionog suda u Novom Sadu, a koje je imalo za cilj utvrđivanje stepena poznavanja međunarodnih obaveza Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine, zatim osposobljenost sudija da pravilno tumače i primenjuju međunarodne sporazume iz oblasti zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, kao i preporuke u kontekstu rešavanja uočenih nedostataka u pogledu osposobljenosti sudija da primenjuju predmetne propise.

Prof. dr Marijana Mladenov je istakla da se značaj Žan Mone modula ogleda u činjenici da je u pitanju vrsta međunarodnog projekta koji podrazumeva kako nastavne aktivnosti, tako i naučnoistraživački rad, te da je upravo i okvir sprovedenog naučnog istraživanja opredeljen prethodno realizovanim nastavim procesom. Prof. Mladenov je istakla relevantnost međunarodnih ugovora koji su predstavljali predmet istraživanja u kontekstu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i preporuke u pogledu uočenih izazova.

Nakon izlaganja učesnika okruglog stola usledila su pitanja publike i diskusija, a po završetku organizovan je koktel za sve prisutne.

logo