Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe dodeljeno rešenje za finansiranje kratkoročnog projekta

13.07.2021.godine Novosti

U holu Vlade Vojvodine 09.07.2021. godine Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević uručio je rešenja predstavnicima visokoobrazovanih institucija, koji su dobili sredstva na osnovu Javnog konkursa za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2021. godini, a među kojima se našao i projekat Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Prof. dr Jelena Stojšić Dabetić prisustvovala je dodeli rešenja je ispred Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kao rukovodilac projekata pod nazivom „Ugovaranje i ugovorno pravo u digitalnom društvu – uklanjanje normativnih prepreka za razvoj e-trgovine“, koji je dobio pozitivno mišljenje stručnih komisija. Ove godine na Javni konkurs je pristigla 191 prijava projekta, a odobreno je 36 od kojih je projekat Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe među najbolje ocenjenim projektima.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, prilikom dodele rešenja izjavio je: „ Mi smo odobrili 19 procenata od pristiglih prijava, i to govori o velikom radu naših istraživača, ali i velikoj konkurenciji koja je predstavljala osnov kriterijuma transparentnosti. Dakle, samo oni istraživači koji su svojom temom i ukupnim radom zaslužili da nose projekat i daju primenjiv doprinos naučnoj delatnosti, dobili su najviše ocene“, rekao je sekretar Milošević. Za realizaciju 36 projekata iz osam naučnih oblasti (medicinske, prirodno-matematičke, biotehničke, tehničke, tehnološke, društveno-humanističke, pravno-ekonomske i sportske nauke), predviđeno je 25 miliona dinara.

Prema rečima prof. dr Jelene Stojšić Dabetić, rukovodioca kratkoročnog projekta od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini, važnost istraživanja u okviru projekta „Ugovaranje i ugovorno pravo u digitalnom društvu – uklanjanje normativnih prepreka za razvoj e-trgovine“ ogleda se u unapređenju postojeće pravne regulative u kontekstu prakse ugovaranja putem upotrebe digitalne tehnologije, odnosno ocene da li se mogu kreirati pravna pravila koja su neutralna u odnosu na tehnologiju. Posebno će se ceniti normativna podrška efektivnom, efikasnom i pravednom funkcionisanju digitalnih posrednika u savremenoj praksi ugovaranja u okviru e-poslovanja i e-trgovine. Pored ovoga utvrdiće se pravne prepreke, odnosno pravna regulativa koja onemogućava razvoj e-trgovine na tržištu Republike Srbije kroz prilagođavanje ugovornog prava upotrebi digitalne tehnologije.

logo