Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu organizovao je krajem februara okrugli sto na temu „Nasilje u porodici“. sigurna kuća

04.03.2021.godine Novosti

Tribina je prenošena uživo na Fejsbuk stranici i Instagram profilu Pravnog fakulteta.

Istaknuti stručnjaci iz ove oblasti govorili su o procesu prijavljivanja nasilja u porodici, spasavanju žrtava nasilja, dočeku u sigurnoj kući, kao i o uzrocima, oblicima i posledicama vršenja nasilja unutar i izvan porodičnnog okruženja.

U prošloj godini prijavljeno je 589 slučajeva nasilja u Novom Sadu, s tim što su neki od tih slučajeva aktivni od ranije. Istaknuto je da, pored fizičkog nasilja, postoji i psihičko i ekonomsko nasilje, koje je dosta zastupljeno, a veoma retko se prijavljuje i teško procesuira. Ipak žrtve se podstiču da prijave bilo koji vid nasilja.

Takođe, naglašeno je da u vreme pandemije nije porastao broj prijava nasilja, kako su neki mediji navodili, ali je to moguće očekivati, jer nismo navikli na ovakav stil života. Sigurna kuća u Novom Sadu, koja radi od 2006. godine i ima veliku podršku grada Novog Sada, u 2020. godini primila je 110 osoba, 60 žena i pedesetoro dece. Od momenta prijavljivanja nasilja policiji, protekne oko sat vremena pre nego što žrtve budu primljene u sigurnu kuću. U tom procesu prvo policija izlazi na teren, privodi nasilnika, žrtva daje izjavu i onda se, ako to želi, smešta u sigurnu kuću. Veoma je bitno da žrtva u momentu davanja izjave ne bude blizu nasilnika i da veruje stručnom licu. Istaknuto je da je oko 10 odsto korisnica više od jednom boravilo u sigurnoj kući. Oko 63 odsto žrtava su osobe između 26 i 74 godine, a po 13 procenata su deca i osobe starije od 74 godine. Od ukupnog broja, 72 procenta žrtava su žene, a kada je u pitanju nasilje nad decom - 70 odsto nasilnika su roditelji.

Stručnjaci ističu da obično ličnost nasilnika potiče iz detinjstva i da se niko ne rađa kao nasilnik, već da to postaje vremenom. Ostaje nada da će se o ovome u narednom periodu mnogo više govoriti i da će podstaći što veći broj ljudi da prijavi nasilje. Dok se epidemiološka situacija ne popravi, ako bude zainteresovanih, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe održavaće još onlajn tribina na ovu temu.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs

Autor: N. Vasiljević