Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo

Uspešna panel diskusija naših studenata

04.02.2021.godine Novosti

Sredinom decembra 2020.godine u okviru međunarodnog projekta sa ciljem uspostavljanja edukativne i kulturološke saradnje održana je online panel diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Prof. dr Nenad Bingulac u saradnji sa prof. dr Tamara Kliček, prof. dr HongYi Lien i dr Raymond Hsu koji su predstavljali National Chengchi University, Taiwan, departman za diplomatiju, uspostavili su ciljeve online panel diskusije koji su se odnosili na kulturološke i zakonodavne aktuelnosti Balkanskog regiona (sa fokusom na Srbiju) i Azijsko Pacifičkog regiona (sa fokusom na Tajvan).

U panel diskusiji predstavnici studenata razgovarali su o ekonomsko-političkoj situaciji u svetu i regionima, unapređenju međunarodnih odnosa kao i o razlici između pravosudnih sistema Republike Srbije i Tajvana. Naši studenti imali su priliku da se upoznaju sa karakterističnim zakonima Tajvana, legalizacijom istopolnih bračnih zajednica, spoljnom politikom kao i sa krivičnim zakonodavstvom koji se po svojim odredbama razlikuje od evropskih zakona.

Predstavnici našeg Fakulteta, student prodekan Ines Savuljić, master student prava Filip Pajić i koordinator za nastavu, nauku i informisanje Milica Kalamanda, predstavili su studentima iz Taipeija pravosudni sistem Republike Srbije, razvoj ženskih prava, Krivični zakon RS kao i Zakon o javnom informisanju i medijama.

U ime organizatora prof. dr Tamara Kliček i prof. dr Nenad Bingulac istakli su značaj međunarodne saradnje fakulteta i povezivanje studenata na ovaj način, što za posledicu ima da se kroz ovaj vid saradnje studentima omogućava sticanje novih saznanja o uređenju i funkcionisanju pravnih sistema u drugim zemljama. Međunarodno edukativno iskustvo tokom studija ima posebnu vrednost u akademskom i budućem profesionalnom usavršavanju studenata.

U neformalnom delu panel diskusije, dogovoren je nastavak međufakultetske saradnje po pokrenutim pitanjima, ali i po drugim aktuelnim temama, kao i tendencija razmene studenata u budućnosti.

clanak