Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Prof. dr Simeon Gelevski - predavanje na temu ,,Pravna retorika’’

14.05.2018.godine Novosti

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu 08. i 09. maja 2018. godine prof. dr Simeon Gelevski, profesor emeritus održao je predavanje na temu ,,Pravna retorika’’. 

Prof. dr Simeon Gelevski doktorirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, dok je na Pravnom fakultetu u Skoplju predavao predmete Upravno pravo, Upravno sudstvo i Upravni postupak. Na Pravnom fakultetu je biran u zvanje emeritusa. Autor je preko 80 naučnih i stručnih radova. Kao poznati profesor i stručnjak u oblasti prava, angažovan je od strane Vlade Republike Makedonije u izradi i donošenju zakona.
Pravna retorika jeste jedna od najzahtevnijih, ali i najodgovornijih vrsta besedništva. Pravnu retoriku ne treba da posmatramo samo kao način izražavanja pravnog sadržaja govora, već i kao način tumačenja prava i pravičnosti. Pravno govorništvo u užem smislu (sudsko govorništvo) najstariji je poznati oblik govorništva uopšte, te kao takvo je i najzaslužnije za razvoj retorike. Reč i komunikacija su osnovna sredstva pravnika. Zato je cilj retorike da razvija veštine komunikacije i kulturu pravničkog izražavanja, što je posebno karakteristično za cilj proučavanja pravne retorike. Pravna retorika je važan elemenat pravničke profesije, te je kroz učenje retorike studente neophodno upoznati s teorijskim postavkama retorike kao nauke.
Na kraju predavanja studenti Pravnog fakulteta imali su priliku da postave pitanja iz oblasti pravne retorike i dobiju iscrpne odgovore od profesora Gelevskog.

logo