Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU NA PRAVNOM FAKULTETU ZA PRIVREDU I PRAVOSUÐE U NOVOM SADU

22.11.2018.godine Besedništvo

Deveto po redu takmičenje u besedništvu, pod nazivom ,,Govori da te vidim ko si’’ - Sokrat, održano je u utorak 20.11.2018. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.

Po tradiciji, publika je pored beseda studenata Pravnog fakulteta imala priliku da čuje i besede maturanata, a ove godine oni dolaze iz Gimnazije ,,Jovan Jovanović Zmaj’’, Gimnazije ,, Isidora Sekulić’’, ,,Karlovačke gimnazije’’ i Računarske gimnazije ,,Smart’’ iz Novog Sada.
Maturanti su se takmičili u kategoriji slobodna tema, dok su studenti govorili na temu ,,Uspeh nije konačan, neuspeh nije fatalan. Ono što jeste važno je hrabrost da se nastavi dalje ’’ - Vinston Čerčil.

Nakon što su takmičari izveli svoje besede, petočlani žiri u sastavu: prof. dr Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i predsednik žirija, prof. dr Mirko Kulić, rektor Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, Gordana Đurđević Dimić, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta, prof. dr Biljana Đurović, vanredni profesor na Fakultetu Savremenih umetnosti i prof. dr Milorad Bejatović, redovni profesor na Pravnom fakultetu, odlučio je da je svoju besedu među maturantima najbolje izneo Aleksandar Malešević iz Gimnazije ,,Laza Kostić’’, dok je titula najboljeg govornika među studentima pripala Marku Vujakoviću studentu četvrte godine Pravnog fakulteta. Pobednik u kategoriji maturanata je osvojio putovanje u Milano za dve osobe, dok je pobednik u kategoriji studenata osvojio 30 odsto popusta na školarinu za tekuću godinu, na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Prof. dr Marko Carić je pozdravio sve takmičare i naglasio da su bili izuzetni ali da su nijanse presudile. Rektor, prof. dr Mirko Kulić je u duhu teme besedništva istakao: ,,Zbog neuspeha ne treba da gubimo entuzijazam i treba da ga shvatimo kao privremeni predah za buduće uspehe’’. Prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj na Fakultetu je naglasio: ,,Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu podržava i afirmiše mlade ljude i pravnike koji znanjem i retorikom idu prema izazovima novog vremena’’. Prof. dr Biljana Đurović se u završnici obratila i uputila stručne sugestije takmičarima, kako bi korigovali svoju veštinu govorništva. Doc. dr Marijana Mladenov, idejni tvorac tradicionalnog takmičenja u besedništvu i prodekan za međunarodnu saradnju na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu je istakla da je cilj održavanja ovog takmičenja da se mladim ljudima ukaže na značaj koji sloboda govora i negovanje lepote srpskog jezika imaju u svakodnevnom životu.
U iščekivanju jubilarnog desetog takmičenja u besedništvu, naredne godine, na Pravnom fakultetu, poručujemo studentima i budućim maturantima da usvoje misli nekadašnjeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Vinstona Čerčila i jednog od najznačajnijih filozofa, Sokrata i sa radom na sebi obezbede mesto u takmičenju i odgovore izazovu pod nazivom ,,Govori da te vidim ko si’’.

logo