Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
logo
logo
logo

Prevencija maloletničke delinkvencije

10.04.2014.godine Mediji o nama

SUBOTICA: Sve češće smo svedoci nasilničkog ponašanja mladih, koje svojom brutalnošću i bezobzirnošću daleko prevazilazi uobičajenu predstavu o problemima maloletničke delinkvencije. Subotički Centar za socijalni rad zabeležio je 35 novih slučajeva kod dece sa problemima u ponašanju u prva tri meseca ove godine; a tokom prošle godine je evidentirano 293 maloletnika sa problemima u ponašanju.

Za 47 dece sa problemima u ponašanju lane je izrečena vaspitna mera posebne obaveze, a za 38 maloletnih lica izrečena je mera pojačanog nadzora. U odnosu na 2012. godinu za 42,2 odsto više je izricana mera posebne obaveze, dok je za 35,7 odsto više izricana mera pojačanog nadzora u 2013.godinu u odnosu na 2012.godinu.

Prošle godine je u osam slučajeva izrečena zavodska vaspitna mera, saopšteno je iz Centra za socijalni rad. Sud bi trebalo da bude efikasniji i da se promeni zakon, pa bi okrivljeni do izricanja pravosnažne presude bio u pritvoru, a ne na slobodi, sugerišu iz ove ustanove. Deca u sukobu sa zakonom podrazumevaju krivično neodgovornu decu, zatim odgovornu za krivične prestupe i decu odgovornu za prekršaje. Кako im pomoći?

- U Dnevnom centru za decu i omladinu realizuje se projekat „Ti si ti, a ja sam ja”, koji ima za cilj da radi na prevenciji sa decom koja imaju poremećaj u ponašanju. Održavaju se dva puta nedeljno radionice po dva sata gde se razgovara o ličnom identitetu, stereotipima i predrasudama, emocijama, komunikaciji i konfliktima. Sa decom se razgovara o svim temama koje su korisne u životu, a za srednjoškolski uzrast izabrane su teme o rizičnim oblicima ponašanja.

Mi nemamo mehanizme da ispratimo šta se kasnije dešava sa decom, ali tokom trajanja programa možemo da odredimo da li izrečena vaspitna mera ima svrhu. Prema dosadašnjem iskustvu nakon rada na prevenciji i izrečenih vaspitnih mera, deca nam se ne vraćaju u Centar – kaže Olga Terteli iz Dnevnog centra za decu i omladinu sa poremećajima u društvenom ponašanju pri Centru za socijalni rad Subotica.

- Maloletnička delinkvencija nije u porastu, ali se stiče utisak da su danas mladi bezobzirniji, brutalniji i ranije ulaze u rizično ponašanje. Zbog toga bi trebalo i pomeriti starosnu granicu kada govorimo o krivičnoj odgovornosti, koja je uređena zakonima. Granica u Srbiji iznosi 14 godina, a recimo u Španiji ili Portugalu, krivična odgovornost dece je spuštena na 12 godina.

Našem sistemu nedostaje prevencija, ali i mehanizam koji bi pratio maloletno lice po izricanju kazne – istakao je prof. dr Zoran Pavlović sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. - U razvijenijim zemljama postoje porodični sudovi i tužilaštva koja se bave maloletničnom delinkvencijom. Predmeti se onda rešavaju brže, a može kasnije i da se prati šta se dešava sa malolentim delinkventima.

Subotički Dnevni centar za decu i omladinu sa poremećajima u društvenom ponašanju je usluga sistema socijalne zaštite kojom se pruža pomoć i podrška deci i mladima koji ispoljavaju probleme u ponašanju ili ne umeju da na adekvatan način zadovolje svoje potrebe ili ih zadovoljavaju na društveno neprihvatljiv način, kao i njihovim roditeljima i starateljima.

S. Iršević
10.04.2014

logo